مسئول بخش: خانم دکتر خیری دوست

بخش سونوگرافی بیمارستان توانبخشی رفیده، به صورت فعال آماده ارئه خدمت جهت بیماران بستری و سرپایی می‌باشد. خدمات این بخش در حال حاضر شامل موارد زیر است:

۱- سونوگرافی‌های روتین (شکم و لگن، کلیه و مجاری ادراری رحم و ضمائم)

۲- بررسی حاملگی و سلامت جنین بیوفیزیکال پروفایل

۳- کالر داپلر جفت و جنین از جهت وجود  IUGR

۴- کالر داپلر عروق محیطی، کاروتید آئورت و عروق شکمی

۵- سونوگرافی small part مانند تیروئید و....

۶- نمونه‌برداری (FNA) از ندول تیروئید

 

کاربرد آزمایش سونوگرافی:

این آزمایش کاربردهای بسیار زیادی در تشخیص و درمان انواع بیماری‌ها دارد و به دلایل متعددی انجام می‌شود که عبارتند از:

-          مشاهده تخمدان‌ها و رحم در زمان بارداری و نظارت بر روند رشد و تکامل جنین

-          تشخیص مشکلات کلیه، مثانه، مجاری ادراری

-          ارزیابی جریان خون در بخش‌ها و اندام‌های مختلف بدن

-          کمک به انجام بیوپسی در تشخیص و درمان انواع تومورها

-          آزمایش توده‌های پستانی

-          بررسی غده تیروئید

-          بررسی مشکلات دستگاه تناسلی مردانه و غده پروستات

-          بررسی التهاب مفاصل (Synovitis)

-          تشخیص بیماری متابولیک استخوان

آمادگی‌های لازم برای انجام سونوگرافی:

  1. کبد کیسه صفرا، مجاری صفراوی: ناشتا بودن کامل ۶ تا ۸ ساعته، مصرف آب و چای کمرنگ بدون قند اشکالی ندارد. شب قبل غذای نفاخ و چرب مصرف نشود و در صورت امکان شب قبل داروها و یا مواد ضد نفخ (قرص دایمتیکون  نعنا و ....) تجویز شود. مصرف داروهای خوراکی اشکالی ندارد ( در موارد اورژانسی نیازی به ناشتا بودن نیست)
  2. شکم و لگن: ناشتا بودن کامل ۸ ساعته، شب قبل غذای نفاخ و چرب مصرف نشود و در صورت امکان روز قبل داروها و یا مواد ضد نفخ (قرص دایمتیکون نعنا و ....) تجویز شود. مصرف آب و چای کمرنگ بدون قند اشکالی ندارد. مثانه پر باشد. (حدود یک ساعت قبل از سونوگرافی ۴ تا ۶ لیوان آب مصرف شود تا مثانه پر باشد) در صورت وجود سوند کلامپ باشد. مصرف داروهای خوراکی اشکالی ندارد. در بررسی جدار شکم و در موارد اورژانس نیازی به ناشتا بودن نیست.

برای بررسی بهتر پانکراس قبل از حضور در سونوگرافی آب مصرف شود به صورتی که معده پر از آب باشد.

  1. کلیه و مجاری ادراری: برای بیماران بستری با توجه به تحرک محدود بهترین حالت ناشتا بودن ۴ تا ۶ ساعته است. اگر امکان ناشتا بودن برای بیمار وجود ندارد صبحانه با حجم کم مصرف شود. شب قبل غذای نفاخ مصرف نشود و در صورت امکان شب قبل داروها و یا مواد ضد نفخ (قرص دایمتیکون  نعنا و ....) تجویز شود. مثانه پر باشد (حدود یک ساعت قبل از سونوگرافی ۴ تا ۶ لیوان آب مصرف شود تا مثانه پر باشد) در صورت وجود سوند کلامپ باشد.

معرفی انواع سونوگرافی

     سونوگرافی در دوران بارداری:

به دلایل مختلفی انجام می‌شود تا از سلامت مادر و جنین اطمینان حاصل شود. این آزمایش معمولا به دلایل پزشکی و به دنبال بروز علائم مشکوک در فرد انجام می‌شود، اما گاهی نیز سونوگرافی بارداری صرفا برای تعیین جنسیت نوزاد انجام می‌گردد. اگر چه سونوگرافی برای زنان باردار کاملا بی‌خطر است اما به طور کلی توصیه پزشکان این است که این تصویربرداری تنها در موارد ضروری انجام شود.

      سونوگرافی داپلر:

 یک روش تصویربرداری است که برای نشان دادن حرکت خون در رگ‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای این کار از امواج صوتی استفاده می‌شود. سونوگرافی داپلر به پزشکان کمک می‌کند از اشعه‌ ایکس یا هر گونه تزریق، بتوانند از آنچه درون رگ‌های بیمار در حال روی دادن است اطلاعات لازم را بدست بیاورند. با انجام سونوگرافی داپلر می‌توان از مشکلاتی مانند لخته شدن خون، نارسایی وریدی، انسداد شریانی، بیماری‌های مادرزادی قلبی، تنگی شریان کاروتید و نقص دریچه قلب و .... اطلاعات مفید و مورد نیاز پزشکان را بدست آورد.

     سونوگرافی غده تیروئید:

غده تیروئید یک غده پروانه‌ای شکل است که در زیر ناحیه گردن قرار گرفته و وظیفه تولید هورومون اصلی سوخت و ساز بدن را به عهده دارد. سونوگرافی غده تیروئید به منظور تشخیص ناهنجاری‌ها یا توده‌های سرطانی غده تیروئید انجام می‌شود تا در صورت لزوم نسبت به درمان سرطان تیروئید سریع‌تر اقدام شود. این سرطان جزء سرطان‌های قابل درمان است که در صورت تشخیص به موقع می‌توان راهکارهای مناسبی برای کنترل پیشرفت و درمان آن اتخاذ نمود.

      سونوگرافی کبدچرب:

کبد چرب یکی از عارضه‌های شایع زندگی مدرن به خصوص در مردان است که می‌تواند سبب التهاب و مرگ سلول‌های کبدی و در نتیجه فیبروز کبدی شود. برای تشخیص به موقع کبد چرب از سونوگرافی کبد به عنوان یک راهکار تشخیصی سریع، ارزان و مؤثر استفاده می‌شود. نتایج سونوگرافی کبد چرب به چهار دسته از خفیف تا خطرناک دسته‌بندی می‌شود که طبقه چهارم سیروز کبدی است که به معنای از بین رفتن بخش مهمی از کبد و نیاز به انجام جراحی پیوند کبد می‌باشد.

      سونوگرافی آپاندیس:

التهاب حاد آپاندیس یکی از عارضه‌های شایع اورژانسی است که به منظور جلوگیری از عوارض جدی باید به سرعت تشخیص داده شود و تحت درمان قرار گیرد. آپاندیس یک زائده کوچک و انگشتی شکل است که از ابتدای روده بزرگ منشعب می‌شود و انتهای آن بسته است. افرادی که به التهاب آپاندیس دچار می‌شوند باید سریعا توسط پزشک معاینه شوند و سونوگرافی آپاندیس در آن ها به منظور تشخیص میزان التهاب یا پارگی احتمالی آن انجام شود.

     سونوگرافی کیسه صفرا و مجاری صفراوی:

سونوگرافی کیسه صفرا به منظور تشخیص مشکلات کیسه صفرا از قبیل سنگ کیسه صفرا انجام می‌شود. سنگ کیسه صفرا سبب ایجاد تهوع، استفراغ و دردهای شدید شکمی می‌شود. یکی از مشکلات رایج کیسه صفرا عفونت و التهاب است که در نتیجه مسدود شدن مجاری آن ایجاد می‌گردد.

      سونوگرافی شکم و دستگاه گوارش:

سونوگرافی شکمی به پزشک شما کمک می‌کند بسیاری از اعضای قرار گرفته در شکم را معاینه و بررسی کند. این تست برای تشخیص ناهنجاری‌ها و مشکلات عروق خونی شکمی، روده‌ها، کلیه‌ها، کبد، پانکراس و ... انجام می‌شود. در صورتی که یک بیمار درد شدیدی در ناحیه شکم خود احساس کند، علاوه بر معاینه فیزیکی، احتمال تجویز سونوگرافی شکمی (Abdominal) نیز وجود دارد. برای انجام انواع سونوگرافی شکمی و دستگاه گوارش بهتر است ناشتا باشید و از مصرف صبحانه سنگین و غذاهای چرب مانند کره و تخم مرغ پرهیز کنید.

      سونوگرافی کلیه، مجاری ادراری و مثانه:

سونوگرافی کلیه ممکن است برای ارزیابی اندازه، شکل و موقعیت قرارگیری کلیه‌ها و ساختارهای مرتبط آن مانند مجاری ادراری و مثانه انجام شود. این سونوگرافی می‌تواند کیست‌ها، تومورها، آبسه‌ها، انسداد کلیوی و عفونت‌های مختلف را تشخیص دهد. سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری یکی از شایع‌ترین مشکلات مخصوصا در آقایان است که به وسیله سونوگرافی می‌توان اندازه و موقعیت آن‌ها را تشخیص داد و روش‌های درمانی متناسب را اتخاذ کرد.

      سونوگرافی زنان:

سونوگرافی زنان یا سونوگرافی لگنی (pelvic) به منظور ارزیابی اندام‌های لگنی در زنان شامل رحم، واژن، دهانه رحم و تخمدان‌ها انجام می‌شود. سونوگرافی زنان به دو روش شکمی و واژینال انجام می‌شود. کاربردهای سونوگرافی زنان عبارتند از :

·         تشخیص انواع بیماری‌های زنان مانند توده‌های رحم (فیبروم و پولیپ)، بیماری‌های تخمدان، عفونت‌های لگنی (Pelvic) و سایر بیماری‌های مجاری ادراری. در این شکل بیماری‌ها سونوگرافی از روی شکم انجام می‌شود اما در بعضی موارد سونوگرافی داخل واژن دقیق تر عمل می‌کند.

·         تعیین جایگاه (IUD) ابزاری که برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌شود.

·         تعیین سن و جنسیت جنین در زمان بارداری (برای این مورد حتما تاریخ آخرین قاعدگی خود را یادداشت کنید زیرا برای بررسی دقیق‌تر به آن نیاز است).

·         تشخیص سقط جنین و مشخص کردن بیماری‌هایی که منجر به سقط جنین می‌شوند.

·         تشخیص بارداری خارج از رحم

 

 

 

شماره تماس: 22205326-021

ساعات کاری: یکشنبه‌ها و چهارشنبه‌ها از ساعت 08:00 الی 14:00

موقعیت مکانی : طبقه همکف

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: