مسئول فنی و رئیس بخش: دکتر محمدحسن آذرسا، فیزیوتراپیست و دکترای تخصصی رباتیک پزشکی، استادیار گروه آموزشی فیزیوتراپی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی

بخش فیزیوتراپی بیمارستان توانبخشی رفیده به عنوان یکی از تخصصی‌ترین مراکز فیزیوتراپی در سطح کشور در زمینه بیماری‌های نورولوژی فعالیت می‌کند. در این بخش خدمات متنوع به طور غالب برای بیماران بستری توانبخشی در بیمارستان و نیز خدمات به بیماران سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان که از مراکز مختلف ارجاع شده اند ارائه می‌شود. ساختار بخش فیزیوتراپی در حال حاضر شامل:

  • سالن کابین‌های الکتروتراپی حدود 100 متر
  • سالن ژیمنازیوم و تمرین درمانی حدود 10 متر
  • سالن مکانوتراپی حدود 100 متر (سیستم تعلیق درمانی/ تقویتی/ پاراسایکل/ استندینگ/ فریم درمانی/ تعادلی/ ویژال فیدبک گام برداری)
  • اتاق تمرین درمانی با واقعیت مجازی و ویژوال فیدبک حدود 15 متر
  • اتاق بیوفیدبک تراپی و نورومدولاسیون مغزی

  یک دهه فعالیت درمانی و توانبخشی این بخش و بیمارستان را به یکی از قطب‌های توانبخشی نورولوژی تبدیل نموده است. در حال حاضر ارائه تخصصی‌ترین خدمات در این حوزه از جمله الکتروتراپی و تحریکات بافت‌های بدن از طریق امواج مختلف، مکانوتراپی پیشرفته، سیستم تعلیق وزن هوشمند، درمان با بیوفیدبک، پاراسایکل (سیستم عصبی حرکتی رکاب زنی)، واحد تخصصی نورومدولاسیون مغزی، فیزیوتراپی تخصصی کف لگن، مدرسه کمر و گردن، تمرین درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی، درمان اختلالات بلع از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی، درمان اختلالات وستیبولار و وزوز گوش از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی مغزی توسط متخصصین و تراپیست‌های مجرب با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته و به روز برای تمامی گروه‌های سنی صورت می‌پذیرد.  

  این بخش همچنین نقش برجسته‌ای در برنامه‌های آموزشی و پژوهشی گروه آموزشی فیزیوتراپی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و سایر دانشکده‌های توانبخشی کشور داشته و این امر علاوه بر تربیت نیروهای متخصص در دوره‌های کارآموزی بیمارستانی در حیطه‌های مختلف فیزیوتراپی، امکان بهره‌مندی بیماران از آخرین دستاوردهای علمی را نیز فراهم آورده است.

·         خدمات در منزل:

بخش فیزیوتراپی آمادگی ارائه خدمات فیزیوتراپی را در منزل، توسط متخصصین مربوطه دارد.

·         روند پذیرش بیماران در بخش فیزیوتراپی :

بیماران محترم سرپایی پس از دریافت دستور و نسخه پزشک مبنی بر انجام فیزیوتراپی برای هماهنگی وقت به منشی بخش مراجعه نموده و سپس در زمان‌بندی تعیین شده با تمامی مدارک پزشکی خود به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه می‌کنند. بیماران بستری در بخش‌ها نیز پس از تجویز پزشک معالج، با هماهنگی سرپرستار و تعیین زمان برای مراجعه به بخش تحت درمان قرار می‌گیرند.

از مشخصه‌های ارزشمند بخش فیزیوتراپی بیمارستان رفیده توجه به مراقبت روانی بیماران و تلاش برای حفظ رضایتمندی آن‌ها است.

·         قوانین بخش

استفاده از تجهیزات و وسایل درمانی بدون هماهنگی و حضور فیزیوتراپیست ممنوع میباشد.

استفاده کمک پرستاران محترم و همراهان گرامی بیماران از دستگاهها و وسایل ممنوع می باشد.

خارج نمودن و جابجایی هرگونه تجهیزات و وسایل و ابزار از بخش ممنوع می باشد.

لطفا از دست زدن به اتصالاتی که به بیماران وصل است خودداری کنید. 

از تغییر تنظیمات و دستکاری کلیدها و دگمه های دستگاهها اجتناب کنید.

از گرفتن عکس و فیلم و صحبت کردن با تلفن همراه در راهروی بخش خودداری نمایید.

  • پاراواک
  • پاراسایکل
  • مکانوتراپی پیشرفته
  • درمان با بیوفیدبک
  • مدرسه کمر و گردن
  • خدمات در منزل
  • سیستم تعلیق وزن هوشمند
  • فیزیوتراپی تخصصی کف لگن
  • واحد تخصصی نورومدولاسیون مغزی
  • تمرین درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی
  • الکتروتراپی و تحریکات بافت‌های بدن از طریق امواج مختلف
  • درمان اختلالات بلع از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی
  • درمان اختلالات وستیبولار و وزوز گوش از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی مغزی

این خدمات به شرح زیر می‌باشد:

پاراواک:

  این سیستم یک پروتز عصبی حرکتی سطحی است که کمک می‌کند بیماران ضایعه نخاعی بصورت محدود و موقت با استفاده از واکر برای لحظاتی ایستاده و گام بردارند. این سیستم با استفاده از ارسال سیگنال‌های الکتریکی مناسب از میکرو کنترولر به عضلات درگیر عضو فلج باعث ایجاد حرکت محدود می‌گردد که قابلیت کنترل دستی نیز برای آن وجود دارد.

پاراسایکل:

  پاراسایکل یا پروتز عصبی حرکتی رکاب زنی: این درمان یک سیستم میکروالکترونیکی است که بر اساس تناوب حرکتی سیستم عصبی حرکتی انسان، حرکت رکاب زنی را ایجاد و کنترل می‌کند که در افراد دچار ضایعات نخاعی موثر می‌باشد و ضمن بازآموزی حرکتی از آتروفی عضلانی و سایز عوارض بی‌حرکتی نیز جلوگیری می‌کند.

مکانوتراپی پیشرفته:

  بخش فیزیوتراپی بیمارستان رفیده دارای سالن تخصصی مکانوتراپی شامل دستگاه‌های تقویتی تنه و اندام‌ها، دستگاه تمرین تعادل، CPM، ارگومتر، دوچرخه، دستگاه‌های ساپورت ایستادن و تقویت لگن و نیز تعلیق سقفی برای تحمل وزن بیمار همراه با راه رفتن روی تردمیل می‌باشد که در بیماران دچار مشکلات نورولوژیک و ارتوپدیک کاربرد دارد. توانبخشی فعال ستون فقرات و اندام‌ها در اکثریت بیماران دچار اختلالات عصبی و عضلانی و نورولوژیک که نیازمند تمرین درمانی در فضای مکانوتراپی بوده و تمرینات فعال برای تنه و اندام‌های فوقانی و تحتانی از نیازهای حیاتی آنهاست اجرا می‌شود. تمرینات تقویتی و تحملی با استفاده از وسایل و تجهیزات تخصصی مکانوتراپی مانند تعلیق درمانی، استندینگ فریم، دوچرخه‌های تحریکی الکترومکانیکی و ... پایه‌های اصلی این نوع درمان هستند که موجب بازگشت سریع‌تر بیمار به فعالیت‌های روزمره و کاهش زمان بستری بیمار نقش اساسی داشته و با افزایش توانایی تعادل و فعالیت‌های عملکردی بیمار سبب بهبودی سریعتر بیمار می‌شود.

درمان با بیوفیدبک:

 روش بیوفیدبک در افزایش توانایی‌های حرکتی در عضلاتی که دارای فعالیت پایین در حرکات هستند استفاده می‌شود و با ایجاد بازخورد بینایی برای بیمار از طریق ثبت الکتریکی فعالیت عضله، باعث افزایش تلاش و انگیزش بیمار در انجام حرکات می‌شود. این درمان در بخش فیزیوتراپی برای عضلات اندام‌های فوقانی و تحتانی و نیز در بازتوانی عضلات کف لگن استفاده می‌گردد. بیوفیدبک از طریق سیگنال‌های الکترومیوگرافی و عصبی عضلانی می‌باشد که اکثریت بیماران دچار اختلالات عصبی، عضلانی و نورولوژیک در طیف وسیعی از اختلالات حرکتی و ناتوانایی‌های دفعی و کف لگن نیازمند به کاربرد سیستم‌های بیوفیدبک حسی حرکتی بوده و تمرینات فعال با ایجاد بازخورد حرکتی متناسب و تشویق بیمار به ارتقای حرکات حداقلی خود از نیازهای حیاتی توانبخشی می‌باشد. این درمان در زمینه بازگشت سریع‌تر علائم دفعی، کف لگن و حسی حرکتی بیمار کاربرد بالایی داشته و در بازگشت به فعالیت‌های روزمره و کاهش عوارض مانند ایجاد زخم و عفونت در بیمار نقش اساسی دارد.

مدرسه کمر و گردن:

 یکی از اهداف بخش فیزیوتراپی، تخصصی نمودن ارائه درمان‌ها بوده که در بخش سرپایی راه‌اندازی مدرسه کمر با رویکرد تخصصی در زمینه ستون فقرات صورت گرفت. در دوره‌های مدرسه کمر ضمن ارائه آموزش  و آگاهی مناسب به بیماران، افراد مورد ارزیابی دقیق ستون فقرات قرار گرفته و درمان با رویکرد تمرین درمانی و اصلاح فعالیت‌های روزمره به درمان با دوام تر بیماران کمک می‌کند.

خدمات در منزل:

 بخش فیزیوتراپی آمادگی ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل را، توسط متخصصین مربوطه دارد.

سیستم تعلیق وزن هوشمند:

  سیستم تعلیق وزن هوشمند برای تحمل وزن مکانیکال در بیماران نورولوژی و نیز بیماران با ناتوانی ایستادن مستقل با هدف راه‌اندازی و اجرای تمرینات در حالت ایستاده می‌باشد. در این سیستم قابلیت تنظیم میزان تحمل وزن بصورت هوشمند وجود داشته و اثربخشی بالایی در تحمل حرکتی و بهبود فانکشنال بیمار داشته است. سیستم تعلیق وزنی سقفی قادر است درصد قابل تنظیمی از وزن بیمار را با استفاده از سیستم هارنس مخصوص تحمل کرده و با توجه به اراده بیمار و حرکت مختصر وی در جهت رو به جلو باعث فعال شدن موتور الکتریکی در قسمت فوقانی سیستم شده و بیمار را در جهت حرکت هدایت می‌نماید. بدین ترتیب بیماران دچار ضایعه نخاعی، سکته مغزی و ... قادر است ضمن ایستادن و تحمل وزن روی پاهای خود، عمل راه رفتن ارادی را بدون نیاز به صرف انرژی بیش از حد انجام دهد. این سیستم از تحمل درصدی از وزن بیمار تا تحمل کامل وزن بیمار جهت افزایش ایمنی و ایجاد امکان فشار وزن روی اندام تحتانی استفاده نموده و شرایط لازم را برای انتقال مرکز ثقل و راه رفتن بصورت ارادی فراهم می‌آورد. همچنین امکان اجرای تمرینات متنوع تعادلی و قدم برداشتن برای بیماران فراهم شده و تراپیست می‌تواند با طراحی سناریوهای مختلف تمرینات مختلفی را بصورت درجا و ثابت برای بیمار اجرایی سازد. افرادی که عمدتاً بدلیل ضایعه نخاعی دچار فلج پایین تنه هستند و همچنین افراد دچار ضعف عضلانی و یا اختلال حرکتی در اندام تحتانی می‌توانند از سیستم تعلیق وزنی سقفی برای جابجایی و راه رفتن استفاده کنند.

فیزیوتراپی تخصصی کف لگن:

  خدمات فیزیوتراپی تخصصی کف لگن در رابطه با اختلالات دفع ادرار و مدفوع، از مهمترین فاکتورهای رضایتمندی و کیفیت زندگی بویژه در بیماران نورولوژی است. علاوه بر درمان تخصصی و جامع فوق برای بیماران بستری بیمارستان، پذیرش سرپایی نیز وجود داشته و از این نظر ارجاعات به بیمارستان رفیده در زمینه توانبخشی کف لگن وجود دارد.

واحد تخصصی نورومدولاسیون مغزی:

  از مهمترین اهداف توانبخشی بیماران دارای اختلالات نورولوژی مغزی، تغییر و مدولاسیون الگوهای عملکردی مغز است. یکی از روش‌های جدید که در دهه اخیر معرفی شده است اثرگذاری بر فعالیت بخش‌های مختلف مغز از طریق تحریک الکتریکال مغزی می‌باشد که شامل اعمال انواع جریان‌های الکتریکی از طریق پوست سر و در نقاط مشخص و استانداردی روی اسکالپ است. طی این روش، از جریان‌های الکتریکی برای تحریک بخش‌های خاصی از مغز استفاده می‌شود. استفاده از این روش با توجه به راحتی کاربرد و عوارض کم آن در دهه اخیر گسترش زیادی داشته و به طور گسترده در درمان و توانبخشی ضایعات نورولوژیک و سایکولوژیک بکار می‌رود. کاربرد تحریکات الکتریکی مغزی کم شدت دارای مزیت بالا در کاربرد و ایجاد شرایط برای تحریک و مهار سلول‌های مغزی از طریق تحریک سلول‌ها و تغییر نفوذپذیری غشای سلول‌ها و بنابراین مدولاسیون فعالیت آنها بر اساس نوع استفاده و نقاط تحت تحریک می‌باشد. در واحد تخصصی نورومدولاسیون مغزی، تحریکات متنوع الکتریکال روی مغز مانند tDCS, tACS, tRNS, tPCS و نوروفیدبک تراپی با هدف تحریک نوروپلاستی سیته در بیماری‌های نورولوژیک صورت می‌گیرد.

تمرین درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی:

  این سیستم بر اساس تشخیص حرکات اندام‌های فوقانی و تحتانی بیماران در حالت ایستاده و نشسته با استفاده از دوربین مادون قرمز و تعریف اهداف حرکتی و ایجاد فیدبک بینایی برای بیماران از طریق مشاهده مجازی خود در صفحه نمایش، باعث افزایش تحرک و دامنه حرکتی مفاصل و کارکرد عضلات می‌شود. همچنین تمرینات شناختی، تمرکزی و هماهنگی حرکتی با استفاده از سناریوهای تمرینی مبتنی بر واقعیت مجازی قابل اجراست. علاوه بر این، سیستم فوق دارای یک بالانس بورد هوشمند برای تمرینات بالانس و تعادلی و شیفت وزن در حالت ایستاده و نشسته می‌باشد. سیستم واقعیت مجازی Gross Motion با هدف استفاده از روش‌های مختلف برای تمرین درمانی و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های حرکتی بیمار در توانبخشی نورولوژی می باشد. این سیستم مبتنی بر بازخورد حرکات به بیمار بصورت Real Time بوده و اثربخشی بالایی در انگیزش حرکتی و بهبود فانکشنال بیمار داشته است. سیستم واقعیت مجازی Fine Movement با هدف ارتقای حرکات مچ دست و  Hand بیماران در توانبخشی نورولوژی می‌باشد. این سیستم مبتنی بر بازخورد حرکات به بیمار بصورت Real Time بوده و اثربخشی بالایی در انگیزش حرکتی و بهبود فانکشنال بیمار داشته است.

الکتروتراپی و تحریکات بافت‌های بدن از طریق امواج مختلف:

  درمان ضایعات و اختلالات بافت‌های عصبی-عضلانی-اسکلتی توسط دستگاه‌های تحریک الکتریکی عصب و عضله برای کاهش درد و تقویت عضلات، و نیز کمک به بهبود و ترمیم بافت‌های آسیب دیده بدن انسان توسط امواج ماوراء صوت (اولتراسوندتراپی)، لیزرتراپی، درمان با مگنت، تحریکات بافتی با امواج و سیگنال‌های الکتریکی و گرما و سرما درمانی صورت می‌گیرد.

درمان اختلالات بلع از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی:

  دیسفاژی یا اختلال بلع، اختلالی است که حفره دهان، حلق، مری یا ناحیه اتصال معده به مری را درگیر می‌کند. پیامدهایی که ممکن است دیسفاژی داشته باشد عبارتند از: سوء تغذیه و کم آبی بدن، آسپیراسیون ریه، به خطر افتادن سلامت عمومی، بیماری مزمن ریوی، خفگی و حتی مرگ. بزرگسالان مبتلا به دیسفاژی نیز ممکن است بی‌علاقگی، کاهش لذت، خجالت و یا گوشه‌گیری مرتبط با خوردن یا آشامیدن را تجربه کنند. دیسفاژی ممکن است هزینه و بار مالی و روانی مراقب را برای بیمار افزایش دهد و ممکن است نیاز باشد متعاقب آن، تغییرات قابل توجهی در شیوه زندگی بیمار و خانواده بیمار ایجاد شود. آسیب‌شناسان گفتار و زبان و نیز فیزیوتراپیست‌ها اعضای جدایی‌ناپذیر یک تیم بین حرفه‌ای برای تشخیص و درمان دیسفاژی دهان و حلق هستند. آسیب‌شناسان گفتار و زبان همچنین علل و علائم دیسفاژی مری را تشخیص می‌دهند و برای تشخیص و درمان آن، ارجاع مناسب و موردنیاز را انجام می‌دهند. مداخلات دیسفاژی بر تحریکات محیطی مکانیکی و الکتریکی و نیز تقویت عملکرد عصبی عضلانی مربوط به بلع با روش‌های مختلف سطحی و عمقی از طریق سوزن درمانی و الکتروآکوپانچر و نیز در صورت لزوم بیوفیدبک تراپی متمرکز می‌باشد.

درمان اختلالات وستیبولار و وزوز گوش از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی مغزی:

  درمان اختلالات وستیبولار و وزوز گوش از طریق الکتروآکوپانچر و نیدلینگ و تحریک الکتریکی مغزی: تینیتوس یا وزوز گوش اختلالی است که با احساس صدا در گوش یا سر بدون وجود منشأ صوتی خارجی خود را نشان می‌دهد. شیوع تینیتوس در مردان بیشتر است و با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد و البته ارتباطی با قرار گرفتن در معرض صدا ندارد. حدود نیمی از بیماران مبتلا به سرگیجه (vertigo) محیطی، تینیتوس و سایر شکایات شنوایی را گزارش می‌دهند که اثرات منفی زیادی روی کیفیت زندگی فرد دارد. تحریک عصب واگ (VNS) یک روش جدید برای درمان تینیتوس است. دوره درمان بیش از 8 هفته و به مدت 30 دقیقه در هر جلسه می‌باشد. همچنین از تحریکات محیطی الکتریکی و نیز اصلاح عملکرد عصبی عضلانی ناحیه پس سر و گردن با روشهای مختلف سطحی و عمقی از طریق درای نیدلینگ و الکتروآکوپانچر و نیز در صورت لزوم بیوفیدبک تراپی متمرکز است.

 

 

 

 

 

شماره تماس بخش: 02122208353 _02122678527 داخلی 252

ایمیل بخش:  Rofpt@uswr.ac.ir

ساعت کاری: شنبه تا پنج شنبه از ساعت 08:00 الی 20:00

موقعیت مکانی بخش: طبقه همکف

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: