رئیس بخش: دکتر الهام لونی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

سرپرستار بخش: رویا جلالی، کارشناس پرستاری

بیماران با تشخیص مشکلات نورولوژی شامل:

- نوروپاتی

- ام اس

- پارکینسون

- تنگی کانال و عوارض جراحی‌های ستون فقرات

- تومورهای مغزی-نخاعی

- بیماری‌های موتورنورون (ALS و...)

- عفونت و التهاب مغز و نخاع (میلیت، انسفالیت، مننژیت و...)

- میوپاتی

- آتروفی مخچه

- فلج اطفال بالای 18 سال

می‌توانند از خدمات توانبخشی در بخش نورولوژی بهره‌مند شوند.

بخش نورولوژی ارائه دهنده خدمات توانبخشی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، بیوفیدبک، RTMS، انجام نوارمغزی (EEG) و خدمات حوزه پرستاری است.

 

بیمارانی که برای توانبخشی بستری ارجاع می‌شوند ابتدا باید از نظر داشتن معیارهای لازم که عمدتا بر آمادگی جسمی و توانایی بیمار برای مشارکت در برنامه‌های توانبخشی تاکید دارند ارزیابی شوند. این ارزیابی به صورت درمانگاهی، توسط پزشک متخصص (طب فیزیکی /نورولوژیست/ سالمندی) انجام شده و دستور بستری داده می‌شود.

 بیماران با تشخیص زیر می‌توانند در این بخش بستری شوند:

- نوروپاتی

- ام اس

- پارکینسون

- تنگی کانال و عوارض جراحی‌های ستون فقرات

- تومورهای مغزی-نخاعی

- بیماری‌های موتورنورون(ALS،..)

 -عفونت و التهاب مغز و نخاع (میلیت، انسفالیت،مننژیت و...)

- میوپاتی

- آتروفی مخچه

- فلج اطفال بالای 18 سال

معیارهای عمومی برای پذیرش بیمار در بخش نورولوژی:

 -بیمار به لحاظ مدیکال Stable باشد و علائم حیاتی نیز پایدار باشد.

- نهایتا یک سال از تشدید و یا شروع علایم بگذرد.

  -بیمار ارتباط قابل قبولی برای توانبخشی فعال، برقرار کند.

- تراکئوستومی نداشته باشد و تنفس خود به خودی باشد.

- زخم بستر درجه ۳،۴ نداشته باشد.

  -فشارخون بالای کنترل نشده نداشته باشد.

- سابقه DVT در یک ماه گذشته نداشته باشد.

- EF بالای ۲۵درصد

- نیاز به مداخله دارویی و اقدام درمان خارج از بیمارستان غیر اورژانسی حداقل به مدت ۶هفته بستری نداشته باشد.

- تمام اقدامات تشخیص اولیه انجام شده باشد و نیاز به انجام اقدامات پاراکلینیکی پس از بستری نباشد.

- درمان‌های پیشگیرانه لازم شروع شده باشد.

- تمام جنبه‌های مدیکال و بیماری‌های همراه (نظیر نارسایی قلیی و تنگی نفس) مورد توجه درمان قرار گرفته باشد، به طوری که هنگام بستری بیمار در بخش توانبخشی هیچ پروسه حاد بیماری که با برنامه‌های توانبخشی تداخل نماید وجود نداشته باشد.

- بیمار باید توجه، حافظه کوتاه مدت و نگرش صحیح نسبت به برنامه توانبخشی و مراحل مختلف آن داشته باشد.

- بیمار (و خانواده او) تمایل و انگیزه کافی برای مشارکت در برنامه‌های توانبخشی داشته باشند.

 

جهت بستری :  کارت ملی، دفترچه بیمه، شناسنامه به همراه داشته باشید.

تمامی مدارک پزشکی :  شامل سی تی اسکن، آزمایشات، سونوگرافی و مدارک قبلی و یا مدارک دیگری که توسط سرپرستار بخش درخواست شده است را به همراه داشته باشید.

داروهای مصرفی، تلفن همراه (در صورت تمایل)، جوراب نخی، دمپایی پلاستیکی و کفش راحتی مناسب جهت بیمار آورده شود.

در صورت داشتن عصا، واکر و یا ویلچر شخصی یا ارتوز  و کفش طبی آنها را نیز به همرا داشته باشید.   

نکته مهم : در هنگام بستری از داشتن زیر آلات، طلا و اشیاء قیمتی اجتناب فرمایید. 

 

نحوه بستری و ترخیص

روز اول بستری:

پس از هماهنگی بخش با بیمار طی روز پذیرش، بیمار مجددا توسط پزشک مقیم بیمارستان ویزیت شده و شرایط عمومی بیمار و همچنین عدم مغایرت با شرایط بستری مجددا ارزیابی می‌شود در صورت عدم وجود مشکل، مددجو پذیرش شده اما در صورتی که هرگونه مغایرتی وجود داشته باشد و شرایط عمومی  STABLE نباشد و یا نیاز به اقدامات پارا کلینیکی تکمیلی باشد مددجو بستری نخواهد شد و برای اقدامات مورد نیاز ارجاع داده می‌شود.

- پرستار بخش در ابتدای بستری ارزیابی‌های عمومی اولیه را از نظر وجود و خطر بروز زخم بستر، خطر سقوط، ورم و درد در اندام‌ها، اختلال بلع و میزان کنترل اسفتگتری به عمل آورد و در پرونده ثبت کند. ویزیت اولیه پزشک معالج پیگیری شده و نوار قلبی و گرافی قفسه سینه گرفته می‌شود.

 - پرستار، بستری بیمار را در اولین فرصت به اطلاع هر یک از اعضای تیم توانبخشی می‌رساند.

 -اعضای تیم توانبخشی نورولوژی در اولین فرصت پس از بستری ارزیابی توانبخشی بیمار را کامل نموده و برنامه‌های توانبخشی را تعیین و هدف گزاری نمایند و تایم روزانه توانبخشی را مشخص می‌نماید.

- اعضای توانبخشی از ابزارهای استاندارد برای ارزیابی نقص عملکردی و بررسی پیشرفت فرایند توانبخشی استفاده کرده و فرم‌های مربوطه در پرونده بیمار قرار داده می شود.

 - اعضای تیم توانبخشی برای هر بیمار یک برنامه جامع توانبخشی بر اساس ارزیابی نقائص نورولوژیک، محدودیت‌های حرکتی، وضعیت شناختی، ارتباطی و روانی بیمار، توانایی بلع، تعیین سطح عملکردی، میزان حمایت خانواده و مراقبان، احتمال برگشت بیمار به زندگی اجتماعی و توانایی مشارکت بیمار در فرایند توانبخشی تدوین می‌نماید.

- بیماران حداقل 3 ساعت در روز تحت نظر مستقیم درمانگران در حوزه‌های فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی حداقل 5 روز در هفته توانبخشی می‌شوند. دستیابی به این میزان می‌تواند تدریجی و در طول چند روز باشد.

 

طی بستری:

- بیماران باید فرصت و امکانات لازم را در دسترس داشته باشند تا در حضور پرستار توانبخشی در ساعات استراحت به تمرین برنامه های توانبخشی بپردازند.

 -اعضای تیم توانبخشی هفته‌ای یک بار جلسه تشکیل می‌دهند و در مورد پیشرفت بیمار و مشکلات پیش رو بحث کرده و برنامه توانبخشی بیمار را بازنگری می‌کنند.

 -اگر پس از گذشت 2 هفته از بستری بیمار، پیشرفتی در عملکرد بیمار در هیچ یک از حوزه های مختلف هدف گذاری شده رخ نداد، پزشک معالج تیم توانبخشی باید در مورد نیاز به ادامه توانبخشی تصمیم گیری می‌نماید.

 -رابط آموزشی بخش (پرستار)، برنامه های هفتگی آموزش عمومی به بیماران و مراقبان آنها را تدوین و برگزار کند.

 -مددجو در طول بستری حداقل 5 تا6 بار در هفته توسط پزشک متخصص ویزیت خواهد شد. خدمات توانبخشی 24 ساعته و طبق نیاز مددجو در طول هفته ارایه می شود. متناسب با نیاز بیمار و طبق صلاحدید پزشک معالج آزمایش و تصویربرداری لازم انجام می‌گیرد.

 -بیماران به طور منظم در طول بستری از نظر احتمال بروز زخم بستر ارزیابی می‌شوند و در صورت وجود ریسک بالا تمهیدات لازم مانند استفاده از تشک مخصوص، جابجا کردن مرتب بیمار، رعایت بهداشت پوست ارائه شده و به بیمار و همراهان آموزش‌های لازم داده شود. تمام بیماران با نقص نورولوژیک باید در ابتدای بستری و در فواصل منظم از نظر خطر سقوط با ابزار استاندارد ارزیابی شوند و در بیماران با ریسک بالا برنامه مناسب جبرای کاهش خطر سقوط ارائه  می‌شود. عملکرد اسفنگتری (مثانه و روده) به طور منظم در بیمار ارزیابی می‌شود. در بیماران با رتانسیون یا بی اختیاری ادراری، بررسی بیشتر با سونوگرافی یا کاتتریزاسیون پس ازدفع جهت ارزیابی حجم باقیمانده توصیه می‌شود. برای کاهش خطر عفونت ادراری، سوند (اگر تعبیه شده باشد) در اولین فرصت خارج شود. نیاز به فیزیوتراپی قفسه سینه در بیماران دچار اختلال بلع ارزیابی  می‌شود. وضعیت سایکولوژیک بیمار در اولین فرصت پس از بستری توسط روان شناس بالینی ارزیابی می‌شود. در صورت وجود علائم بالینی افسردگی درمان‌های لازم در صورت لزوم با مشاوره روانپزشکی ارائه می‌شود.

 

ملاقات :

درشرایط عادی ملاقات همه روزه از ساعت 15الی17 میباشد. اما با توجه به شیوع همه گیری ویروس کرونا از پروتکل متغیر بنا به شرایط کشوری و بیمارستانی تبعیت می کند. در حال حاضر ملاقات ممنوع است.

 

تغذیه :

توزین بیمار و محاسبه BMI در بدو پذیرش انجام می شود وضعیت تغذیه ای بیمار در ابتدای بستری (ترجیحاً) توسط متخصص تغذیه ارزیابی و  توصیه های تغذیه ای ارائه شود. در صورت لزوم در طول بستری نیز توسط متخصص تغذیه ویزیت و پیگیری می شود.روزانه یکبار میان وعده متناسب با رژیم غذایی بیمار داده می شود ووعده های غذایی اصلی نیز طبق برنامه هفتگی آشپزخانه طبخ و توزیع می شود.

(توزیع غذا با توجه به لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی در ظروف یکبار مصرف است)

رعایت بهداشت فردی حمام، سرویس بهداشتی و شستن دست

  • سرویس بهداشتی فرنگی و حمام در هر اتاق جهت استفاده بیمار و همراه در دسترس میباشد و سرویس بهداشتی ایرانی مجزا نیز در ورودی بخش بوده و قابل استفاده است رعایت موارد بهداشتی شامل شستشوی مکرر دستها ،رعایت بهداشت فردی و استحمام حداقل 2 بار در هفته الزامی است.

 مدت زمان بستری - شرایط و زمان ترخیص

  •  بیماران به طور معمول بین 3 تا 9 هفته دراین مرکز بستری خواهند بود که برحسب پیشرفت در توانبخشی، همکاری بیمار، شرایط بالینی بیمار این زمان متغیر است،یک هفته تا 10 روز قبل از ترخیص به بیمار اطلاع داده می شود. درصورتی که بیمار در توانبخشی پیشرفتی نداشته باشد، تمایل به ادامه بستری نداشته باشد ویا از نظر پزشکی مشکلی برای بیمار پیش بیاید که ادامه توانبخشی مقدور نباشد بیمار زودتر از موعد مرخص خواهد شد.

همراه بیمار باید در همه زمانها کارت همراه را به گردن بیاویزد. در صورت ناخوانا بودن و یا نداشتن دستبند حتما به کمک پرستاران شیفت صبح اطلاع دهد و همچنین بیمار همواره دستبند شناسایی را، به دست داشته باشد. برای انجام کار توانبخشی بیمار را از بیست دقیقه قبل آماده کرده و تخت بیمار را مرتب کند و جهت جابجایی بیمار از کمک پرستار یاری بگیرد. برگه خدمات توانبخشی را با خود به واحدهای توانبخشی برده و به بخش بازگرداند. راند (تعویض) ملحفه و لباس در بخش نورولوژی، ساعت 8 شب می‌باشد. در صورت نیاز از زنگ اخبار که بالای سر بیمار و همچنین داخل سرویس بهداشتی است استفاده کرده تا کمک پرستار یا پرستار بر بالین بیمار حاضر شوند. قبل و بعد از توانبخشی حتما دست‌های خود و بیمار را با آب و صابون شسته و از محلول‌‎های ضدعفونی کننده دست در واحدهای توانبخشی استفاده کند. پس از 3 بار استفاده متوالی از محلول‌های ضدعفونی کننده، حتما یکبار دست‌ها با آب و صابون شسته شود.

  •  وسایل عفونی مانند (پوشک دروشیت و دستمال و دستکش و یورین بگ) داخل پلاستیک زرد رنگ گذاشته شده و داخل سطل سرویس بهداشتی انداخته شود.
  • لباس های عفونی (آغشته به خون و ترشحات و ادرار و مدفوع) را داخل پلاستیک زرد رنگ و سپس داخل بین زرد رنگ (بین عفونی) انداخته و لباس های غیر عفونی را داخل بین آبی رنگ (بین البسه های کثیف) قرار دهد.
  •  داخل ملحفه و لباس های عفونی و غیر عفونی (درو شیت دستمال کاغذی پوشک یا دستکش) نباشد.
  •  نرده های کنار تخت حین استراحت بیمار همیشه بالا باشد .
  •  در صورت نیاز به ترک اتاق و تنها گذاشتن بیمار، نرده ها حتما بالا باشد، زنگ احضار پرستار را در دسترس بیمار قرار دهید و به ایستگاه پرستاری نیز اطلاع دهید.
  • ابتدای هر شیفت نام پرستار مسئول بیمار در برد بالای سر بیمار چسبانده می شود.
  • لطفاً غذا در یخچال بیشتر از یک شیفت نماند در غیر اینصورت توسط پرسنل کمک پرستار بیرون ریخته می شود. از گذاشتن مواد غذایی بدون در پوش و روباز در یخچال خودداری کنید. همچنین از قرار دادن کیسه های رنگی، آب میوه های باز شده و غذاهای مانده در یخچال پرهیز نمائید.
  •  جهت تهیه آب جوش در ساعات مشخص شده به آشپزخانه بیمارستان واقع در طبقه همکف مراجعه نمایید. (7-6 صبح،14-13 ظهر،20-19 شب)
  •  در هنگام ویزیت پزشک میز (لاکر) مرتب باشد، موبایل خود را در حالت سکوت قرار دهید و  همراهان اتاق را ترک کنند.
  •  به علت شیوع بیماری کرونا ملاقات ممنوع بوده و در صورت نیاز به تهیه وسایل از خارج از بیمارستان توسط خانواده با سرپرستار و یا مسئول شیفت هماهنگ شود. (درشرایط کرونا)
  •  در راهروی بخش از صحبت کردن با تلفن همراه خودداری فرمایید.
  • سرم شستشو اگر برای بهداشت پرینه استفاده می شود هفته ای یکبار تعویض شود و اگر برای شستشو زخم استفاده می شود باید هر 24 ساعت تعویض شود. لطفا در صورت تمام شدن سرم و یا گذشتن تاریخ، به پرسنل کمک پرستار اطلاع دهید و سرم شستشوی جدید دریافت کنید.
  •  ساعت 10 شب خاموشی است،  لطفاً بعد از این ساعت از بخش خارج نشوید و ساعت 6 صبح، ساعت بیداری می باشد. لطفاً در این ساعت تخت خود را جمع کنید. در طول روز صندلی همراه باز نشود. (مگر با هماهنگی با مسول شیفت)
  •  لطفاً روی میز ( لاکر بیمار غیر از فلاسک چای و دستمال کاغذی چیز دیگری قرار ندهید و همچنین روی یخچال چیزی نگذارید.
  •  نمونه آزمایش ادرار  بیمار را درسرویس سر بخش در جایگاه مخصوص نمونه ها قرار دهید.
  •  در ساعت کنترل علائم حیاتی حضور شما در بخش الزامی است.(6 صبح و 6 بعد از ظهر)
  •  جهت کاهش احتمال انتقال آلودگی لطفا از نشستن روی تخت بیمار خودداری نمائید.
  •  از آویزان کردن لباس روی نرده کنار تخت بیمار به جهت پیشگیری از آلودگی و انتقال عفونت خودداری نمائید. همچنین از خشک کردن لباس و اقلام پارچه ای در محیط حمام و تخت بیمار اکیدا خودداری کنید.
  • رختشوی خانه بیمارستان ، شستن لباسهای شخصی همراه را تقبل می کند، لطفا درصورت داشتن لباس با رختشوی خانه هماهنگی کنید و به هیچ وجه در بخش لباس نشویید.
  •  درصورت پاشیده شدن ترشحات بیمار به چشم ودهان، با  آب جاری شسته و به مسئول بخش اطلاع دهید تا شما را به سوپروایزر کنترل عفونت درشیفت صبح و سوپروایزر بالینی درشیفت عصر وشب معرفی کنند.
  •  مسئولیت حفظ و نگهداری از وسایل قیمتی مانند: کیف پول، زیور آلات، تلفن همراه و غیره بر عهده همراه بیمار می باشد.لطفاً از به همراه داشتن زیور آلات اجتناب شود .
  • درصورت داشتن شکایت وحل نشدن آن توسط مسئول بخش ،میتوانید نزد مسئول حقوق گیرندگان خدمت در طبقه همکف مراجعه کنید.
  • از دستکاری نمودن اتصالات سرم بیمار خودداری نمائید و در صورت خارج شدن محل اتصالات از آنژیوکت بلافاصله به پرسنل بخش اطلاع دهید.
  •  جهت جلوگیری از کشیده شدن سایر اتصالات بیمار مثل: سوند ادراری و سوند معده دقت لازم را به عمل آورید و از قرار دادن کیسه ادراری بیمار بروی زمین و آلوده شدن آن جلوگیری نمائید. کیسه ادراری حتماً  باید به میله مخصوص در لبه تخت آویزان باشد.کیسه ادرار بیمار را خودتان تخلیه نکنید و به پرسنل کمک پرستار اطلاع دهید.
  •  در زمان ترخیص آموزش های از جمله: روش صحیح و زمان مصرف داروها در منزل و زمان مراجعه بعدی به پزشک و...به شما داده خواهد شد. ترخیص بیمار در شیفت صبح و پس از ویزیت بیمار، ساعت 11 به بعد انجام می گیرد.
  •  

 

شماره مستقیم بخش: 22678515

ایمیل بخش : ROFNEUR@USWR.AC.IR

بخش نورولوژی بیمارستان رفیده در طبقه اول سمت چپ واقع شده است.

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: